Magazine Logo

4 Omstandigheden van ouderschap

Pieter Remmerswaal en Ad de Gouw

Ouderschapskennis

Waar je bed staat, heb je als kind niet zelf in de hand. Als we nadenken over de start van een nieuw kinderleven is het logisch dat we de omstandigheden ervan in kaart brengen. In boeken en artikelen over zwangerschap en bevalling staat altijd wel een hoofdstuk over wat noodzakelijke omstandigheden zijn voor pasgeborenen. Het gaat dan over de basale levensvoorwaarden, zoals voldoende voedsel, kleding, veiligheid en verzorging. Maar we lezen zelden over wat die betekenen voor de leveranciers ervan: de ouders. Hoe komt het toch dat tijdens gesprekken over het grootbrengen van kinderen, omstandigheden van en voor ouders zo weinig aandacht krijgen? In dit hoofdstuk houden we een pleidooi voor het samen met ouders in kaart brengen van die omstandigheden. Het is een speciale uitdaging voor professionals om samen met ouders hun kind ook te leren zien als een omstandigheid van hun ouderschap en het helpt hulpverleners de vragen van ouders, hun mogelijkheden en beperkingen in alle opzichten beter te begrijpen. Dat is cruciaal voor een succesvolle hulpverlening aan ouders en kinderen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website