Magazine Logo

2 Over opvoeden en ouders gesproken

Pieter Remmerswaal en Ad de Gouw

Ouderschapskennis

‘Geachte ouder/verzorger...' Wie kreeg als kind niet ooit een brief met een soortgelijke aanhef mee naar huis? Zonder de inhoud van de brief te kennen, roept deze aanhef al vragen op. Welke ‘verzorger’ aan wie een dergelijke aanhef gericht was, krabde zich daarbij niet achter de oren, omdat ‘het verzorgen van een kind’ een wel erg beperkte taakomschrijving is. Om die reden hebben we het in dit hoofdstuk verder alleen zijdelings over ‘verzorgen’ en ‘verzorger’ en vaker over ‘opvoeden’, ‘opvoeder’, ‘professional’ en ‘hulpverlener’. De briefschrijver houdt rekening met een verschil tussen een ouder en een verzorger. En deze laatste voelt zich waarschijnlijk ondergewaardeerd omdat een kind nu eenmaal meer nodig heeft dan verzorging. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website