Magazine Logo

3 De interne dialoog, krachtbron van ouders

Pieter Remmerswaal en Ad de Gouw

Ouderschapskennis

Zoals we in hoofdstuk 1 al opmerkten: ouderschap is een tijdloze morele verbinding tussen een ouder en een kind die geen voorwaarden kent. Dat wil zeggen: de verbinding staat los van de vraag of het kind een bijzondere ontwikkeling doormaakt en al dan niet gedragsproblemen vertoont. Los ook van de vraag of het kind zijn ouders 'alleen maar’ voor faseproblemen stelt. Anders gezegd: alle ouders staan voor de opgave om met alles wat op hun pad komt, het met hun kind vol te houden. En ouders willen dat ook. Hoe doen ze dat toch? Door de verschillen in wensen en behoeften van ouder en kind wordt het voor de ouder balanceren. Het besef van de noodzaak om vooral en als eerste in te spelen op de primaire levensbehoeften van het jonge, afhankelijke kind heeft tot gevolg dat de eigen wensen naar de achtergrond worden geschoven. De vanzelfsprekendheid waarmee dat vaak gebeurt, is meer schijn dan werkelijkheid. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website