Magazine Logo

1 De tijdloze en kwetsbare relatie van een ouder met zijn kind

Pieter Remmerswaal en Ad de Gouw

Ouderschapskennis

Elke geboorte is een unieke gebeurtenis voor iedere ouder. Het is de komst van een nog niet gekend mensje. Met dat kind ontstaat er een bijzondere relatie tussen de ook unieke ouder en dit kind. Een relatie die door de onderlinge afhankelijkheid sterk verschilt van elke andere menselijke relatie. Niet alleen voor en tijdens de zwangerschap, maar ook van de wieg tot het graf. Vanaf het geboortemoment blijf je kind van je ouders en ouder van je kind. Het moment van de geboorte van je kind is een onomkeerbare levensgebeurtenis, waarbij het voor ouders afwachten is welk kind zij krijgen. Kinderen kiezen hun ouders niet, maar ouders kiezen evenmin dit kind. Er is geen andere relatie waarin mensen zo afhankelijk zijn van elkaar en elkaar zo lang en zo diepgaand beïnvloeden. Het krijgen van een kind is voor iedere ouder een ingrijpende gebeurtenis. Het sterke appel dat een kind op de ouder doet raakt de ouder in alle lagen van zijn mens-zijn. Met de geboorte van elk kind ervaart de ouder de opdracht te moeten ontdekken wat dit kind allemaal van hem nodig heeft om goed groot te kunnen groeien. En dat in elke levensfase van het kind opnieuw. In elke fase van het leven leert een kind weer andere dingen waardoor ook het beroep op de ouders telkens verandert. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website