Magazine Logo

8 Ondersteuning van de ouderlijke binnenwereld

Pieter Remmerswaal en Ad de Gouw

Ouderschapskennis

In hoofdstuk 3 kwam naar voren hoe ouders via observatie van hun kind en door zelfreflectie oog proberen te houden op hun kind én op zichzelf. Daarnaast zagen we hoe ze, geholpen door die kennis, afwegingen maken voor hun ouderlijk handelen. Oog houden op het kind wil niet alleen zeggen dat de ouder precies weet waar hun kind is (wat vooral bij jonge kinderen natuurlijk belangrijk is), maar ook dat de ouder een goed beeld heeft hoe het met zijn kind gaat. Wat zijn kind kan en wat nog niet, hoe het zich gedraagt, hoe zijn humeur is, wat de invloed is van kwaaltjes, hoe het reageert op mee- of tegenvallers, hoe het omgaat met vriendjes en vriendinnetjes, hoe het reageert op grote levensgebeurtenissen en dagelijkse beslommeringen. Zo volgt de ouder de ontwikkeling van zijn kind, leert het nieuwe daarin kennen, houdt daar rekening mee en speelt erop in. Maar de ouder loopt dus eigenlijk ook altijd achter. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website