Magazine Logo

van de redactie

Ineke Huibregtsen

Ouderschapskennis

In de aanloop naar dit nummer heeft het onderwerp veiligheid mij, vanuit verschillende perspectieven, beziggehouden. Mijn dochter en schoonzoon wonen in Boston. Vlak na de 'marathon bombing' en de schietpartijen bij de klopjacht op de daders, vlieg ik naar hen toe voor een al eerder geplande vakantie. Terwijl ik daar ben komt het bericht dat de Leidse scholen worden bedreigd en de school van mijn jongste zoon gaat een dag dicht. Ondertussen correspondeer ik via de mail met de auteurs die bijdragen aan het thema Veiligheid voor dit nummer en redigeer ik hun bijdragen. Vanuit verschillende perspectieven ervaar ik zo dat veiligheid een emotioneel en weerbarstig begrip is. Waarom ben ik gerustgesteld wanneer ik hoor dat er niets heeft plaatsgevonden op de school van mijn zoon, terwijl hij iedere dag het risico loopt aangereden te worden op de fiets? Waarom schrik ik als er een politieagent wordt doodgeschoten vlak bij de sporthal waar mijn dochter wekelijks sport, terwijl haar dagelijkse fietstochtjes door Boston nog gevaarlijker zijn dan die van mijn zoon hier in Nederland? Het heeft met controle te maken: ik kan mijn zoon op het hart drukken voorzichtig te zijn en ik weet dat mijn dochter altijd een helm draagt. Ik heb invloed, er kan iets aan gedaan worden. Meest actueel is de wekenlange aandacht van heel Nederland voor de vader die zijn twee zoons en zichzelf om het leven bracht. De emoties lopen hoog op in de media en bij duizenden mensen die helpen zoeken naar de broertjes, bloemen leggen en het condoleance register tekenen. De behoefte aan controle of om iets te kunnen doen, ook al leidt het tot schijnveiligheid, is een rode draad in dit thema. Na ruim 11 jaar neemt de redactie afscheid van Birsen Akin. Birsen is met haar kennis van de jeugdbescherming en fijn gevoel voor de positie van ouders altijd een belangrijke collega in de redactie geweest. Zij verzorgde een reeks van interviews met allochtone ouderbegeleiders. Bovendien was zij jarenlang de trekker achter de recensies. Boeken regelen, recensenten zoeken en begeleiden. We zullen Birsen missen én we danken haar zeer voor haar bijdrage! In dit nummer starten we met een nieuwe rubriek: 'Ouders in Beeld'. José Koster recenseert documentaires waarin ouders in beeld komen. Ze bespreekt hoe ouders en hun ouderschap in beeld worden gebracht en welke indruk dat bij de kijker achterlaat. Zeer aan te bevelen, met in dit nummer de documentaire: 'Lost Mother'. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website