Magazine Logo

Alledaags ouderschap - Genieten van je ouderschap

Parel van Panama

Ouderschapskennis

'Oh, wat is hij nog klein.' De oudere man buigt zich over Tjeerd die in een draagdoek op mijn borst ligt te slapen. We wachten voor een rood voetgangerslicht. Auto's, fietsers en scooters razen voorbij. 'Geniet er wel van, mevrouw, want voor je het weet is het voorbij.' Ik glimlach naar de onbekende, al wat oudere heer. 'Ja', knikt hij me vriendelijk toe, 'kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote.' De uitdrukking in zijn ogen verandert. Hij zegt het niet, maar ik weet dat hij uit ervaring spreekt. Het stoplicht springt op groen en ieder vervolgt zijn weg. Verbaasd steek ik het zebrapad over. Dit is niet de eerste keer na de bevalling dat ik word aangesproken. Bij ouderschap horen blijkbaar gesprekjes met volslagen onbekenden, die opa of oma kunnen zijn en alle seizoenen van het ouderschap hebben beleefd. Naast bewondering geeft een enkeling een tip en deze meneer zelfs een opdracht: geniet van het ouderschap! En dan die toelichting over zorgen om het grotere kind. Wrevelig schud ik mijn hoofd. Ik ben nu bezig met het zorgen voor dit kleintje en daar heb ik mijn handen vol aan. Het is méér dan een dagtaak: om de drie uur voeden, verschonen, troosten, in slaap krijgen, en nu komt daar bovenop 'verplicht genieten'. En als ik niet geniet, ben ik dan een slechte moeder? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website