Magazine Logo

Thema: Ouderschapsgroei binnen opvoedingsondersteuning - Inleiding op het thema

Rita Blaak, Ad de Gouw en Edith Raap (themaredactie)

Ouderschapskennis

De kortste en wellicht ook de meest statische omschrijving van het begrip 'ouderschap' leest u vermoedelijk in het digitale woordenboek Online Encyclopedie: 'Het vader of moeder zijn', of: 'De moeder of vader van een kind'. Maar ouderschap is niet statisch. Dat over dit onderwerp veel meer te zeggen valt, blijkt ook uit de opsomming van verschillende ouderschapsvormen op Wikipedia. Het is niet voor niets, zo lijkt het, dat we daar een directe link aantreffen naar de term 'verantwoord ouderschap.' Via die link komt u bij de tekst: "Verantwoord ouderschap is een term die aangeeft dat ouders hun kinderen voldoende te bieden hebben, zodat de kinderen de kans krijgen om veilig en gezond op te groeien." Wat met 'voldoende te bieden hebben' bedoeld wordt, komt niet aan de orde en evenmin wat dat van ouders vraagt en hoe zij daarvoor kunnen of moeten zorgen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website