Magazine Logo

Het plein als thermometer van de buurt

Ineke Huibregtsen

Ouderschapskennis

Op 28 pleinen in Rotterdam en 180 pleinen in andere steden staat een grote, degelijke, mooi uitgevoerde container. Als de deur open gaat, komen kinderen uit de buurt speelgoed lenen. De speelgoedcontainer maakt van het plein het middelpunt van de buurt: daar treffen kinderen van allerlei leeftijden elkaar (én hun ouders). De container heet Duimdrop en de bedenker ervan is Ton Huiskens. Met hem sprak ik over zijn werk als ondernemer, zijn zorgen over de multiculturele samenleving, en de vraag waar de verantwoordelijkheid van ouders ophoudt en die van de samenleving begint. Inleiding: niet pamperen maar scherp houden Je bent sociaal ondernemer Ik ben gewoon ondernemer. Ik ben directeur/eigenaar van Huiskens, Kaygun en Partners BV en directeur en mede-eigenaar van Werken aan de Stad BV. Wij richten ons op wijken en buurten en op de gemeenschappen daarbinnen. We ontwikkelen allerlei producten en Duimdrop is er een van. Zo zorgen we in opdracht van woningbouwverenigingen dat alles wat in de omgeving van wooncomplexen plaatsvindt op een beetje ordentelijke manier bij de huurder komt. Dat heet ‘floormanagement’. We hebben een werkmodel ontwikkeld waarin we dwars door de lijnorganisatie van die woningbouwvereniging gaan en iedereen aan het werk zetten, samen met de gemeentelijke afdelingen die daar ook nog wat over te zeggen hebben. En we spreken de bewoners aan; ze hoeven niet gepamperd te worden. Het motto is: ‘Dames en heren, het wordt beter als u er zelf wat aan doet.’ We scholen en trainen mensen, en houden ze scherp, ook naderhand. En daarnaast worden hier ondernemersraden geschoold en ontwikkelen we projecten voor jeugd die niet naar school wil. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website