Magazine Logo

Hoe verzoeken van ouders om sterilisatie van hun verstandelijk gehandicapte kind werden weggemoffeld in een advies van de Gezondheidsraad

Alice van der Pas

Ouderschapskennis

Na introductie van het onderwerp, bespreekt de auteur de schaarse gegevens over het fenomeen sterilisatie en enkele praktijkervaringen uit residentiële instellingen voor verstandelijk gehandicapte moeders. Zij vertelt over een bijeenkomst van de Commissie die het in de titel genoemde advies aan de Minister van VWS schreef en waarbij zij als ‘gastdeskundige’ aanwezig was. Het advies zelf wordt kritisch besproken, en ten slotte doet de auteur een voorstel voor een zodanige werkwijze rond verzoeken om sterilisatie dat de ouders van verstandelijk gehandicapten niet naar een zijspoor worden gerangeerd. Trefwoorden: verstandelijk gehandicapte ouders, sterilisatie. Dr. Alice van der Pas, ouderbegeleider en gezinstherapeut, is zelfstandig werkzaam als opleider en auteur op het gebied van ouderbegeleiding. De tekst van dit artikel werd als lezing uitgesproken tijdens een jubileumcongres van de ’Vereniging O en A’ voor orthopedagogen en verwante professionals, op vrijdag 14 november 2003. Het congresthema was: ‘Wie maakt de dienst uit - Macht en onmacht in opvoeding en hulpverlening’. Hoe vragen van ouders werden weggemoffeld in een advies aan de Minister van VWS Het onderwerp van dit artikel is niet ‘verstandelijke handicaps’, ook niet ‘sterilisatie’ maar de vraag: wie maakt de dienst uit wanneer ouders vrezen dat hun verstandelijk gehandicapte dochter straks door deze of gene wordt bezwangerd, of opeens zo heel graag een baby wil terwijl ze niet in staat is een kind groot te brengen? En wie maakt de dienst uit wanneer ouders vrezen dat hun verstandelijk gehandicapte zoon, per ongeluk misschien, een meisje zwanger maakt? Om die vraag te illustreren bespreek ik een rapport van de Gezondheidsraad, getiteld ‘Anticonceptie voor mensen met een verstandelijke handicap’2. Volgens dat rapport maakt in de eerste plaats de verstandelijk gehandicapte de dienst uit, vervolgens in hoge mate de huisarts. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website