Magazine Logo

De medische diagnose als remedie?

Bert Wienen

Ouderschapskennis

‘Niemand schuldig, iedereen ziek’, kopte de Groene Amsterdammer in 2016 boven een artikel van Bloemink over toenemend medicijngebruik bij kinderen. Hoe komt het dat we binnen de schoolcontext steeds meer in medische termen over kinderen zijn gaan praten en denken? Wat heeft dat voor gevolgen, bijvoorbeeld in het contact tussen ouders en leraren? Maar vooral ook, waarom doen we dat? Een antwoord op deze vragen is niet eenvoudig. Twee begrippen spelen een belangrijke rol: angst en schuld. In dit artikel beschrijf ik hoe deze begrippen doorwerken in de samenwerkingsrelatie tussen ouders en leraren, als het gaat om een kind waarmee het op school niet zo lekker loopt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website