Magazine Logo

Zwarte Piet, racisme, emoties

Markus Balkenhol

Waardenwerk

De controverse rondom Zwarte Piet bestaat al lang maar zo emotioneel als nu was het nog nooit. Ook eerder werd er kritiek geuit, en ook eerder was deze zeer zichtbaar. Nooit eerder echter was de reactie op kritiek zo woedend en ronduit racistisch. De vragen die daarom in dit artikel centraal staan zijn: waarom is de controverse juist nu zo emotioneel geladen en waarom hangt het juist nu zo sterk met ras en racisme samen? Ik zal betogen dat emoties een belangrijk ingrediënt zijn in processen van groepsvorming: een gevoel van 'wij' in relatie tot 'zij' is fundamenteel voor het functioneren van sociale grenzen. Dit gevoel, zo zal ik verder betogen, is juist nu zo sterk omdat het samenvalt met een meer algemene vrees in Nederland voor een verondersteld verlies van het eigene. De kern van het Nederlandse zelf, zo wordt gevreesd, zou bedreigd worden zowel van binnenuit als van buitenaf. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website