Magazine Logo

Zwarte Piet is Racisme - In gesprek met Quinsy Gario

Caroline Suransky en Nancy Jouwe

Waardenwerk

Quinsy Gario is een Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar en activist, afgestudeerd in Theater-, Film- en Televisiewetenschap. De laatste jaren is Quinsy vooral bekend geworden door zijn verzet tegen Zwarte Piet en diens rol in het Sinterklaasfeest. In juni 2011 startte hij samen met de Ghanees-Nederlandse kunstenaar Kno'ledge Cesare het kunstproject 'Zwarte Piet Is Racisme'. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht 2011 droegen zij T-shirts met daarop de tekst “Zwarte Piet Is Racisme”. Beiden werden gearresteerd, hetgeen internationaal nieuws werd. Sindsdien verschijnt Quinsy vrij geregeld op de Nederlandse televisie om zijn standpunten over Zwarte Piet toe te lichten. Elke keer kan hij op grootschalige kritiek rekenen. Ook de persoonlijke bedreigingen zijn niet van de lucht. Nancy Jouwe en Caroline Suransky spreken met Quinsy in een café in Rotterdam over zijn eigen ervaringen met racisme, Zwarte Piet en de verbindingen tussen activisme en kunst. Een indringend beeld over de bespreekbaarheid van racisme in het Nederlandse publieke debat. Nancy Jouwe (NJ): Kun je iets vertellen over het begin van je anti-Zwarte Piet-actie: Zwarte Piet is racisme? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website