Magazine Logo

Inleiding bij Jessica Benjamin’s: De Verworpenen en de Volwaardigen: van de Nalatige Getuige naar Jij bent de Ogen van de Wereld’

Richard Brons

Waardenwerk

Jessica Benjamin heeft afgelopen voorjaar 2015 in Utrecht een lezing gehouden ter gelegenheid van een aan haar werk gewijd symposium georganiseerd door de Stichtingen Waardenwerk en Filosofie en Psychiatrie. Het verzoek om deze lezing te vertalen heb ik graag geaccepteerd omdat Benjamin mij zowel filosofisch als persoonlijk fascineert. Zij weet belangrijke hedendaagse politieke en morele problematiek te koppelen aan problemen en uitdagingen die we ervaren in het persoonlijke leven, dat altijd een samenleven is. Aan mijn vertaling van The Discarded and the Dignified: From the Failed Witness to ‘You are te Eyes of the World’ laat ik een toelichting vooraf gaan voor lezers die Benjamin's werk nog niet of alleen oppervlakkig kennen. Daarbij gaat het vooral om een aantal kernbegrippen die zij in deze lezing bekend veronderstelt: 'Recognition' dat meer wil betekenen dan het Nederlandse 'erkenning'; 'Thirdness' en 'the Third' (met varianten als 'the moral Third' en 'the rythmic Third') waarvan niet de vertaling maar wel de explicatie een uitdaging vormt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website