Magazine Logo

Werken aan goede zorg - Presentie als vorm van waardenwerk

Judith Leest

Waardenwerk

De presentiebenadering is een van de innovatieve spelers in het veld van zorg en welzijn die de menselijke maat in de zorg weer op de agenda zet. Vanuit een zorgethische inspiratie, kan deze benadering begrepen worden als een vorm van waardenwerk op het niveau van de theorie, de professionele praktijk en de organisatie van de zorg. Haar politieke inzet krijgt gestalte in de vorm van een kritisch pleidooi voor de rehabilitatie van kwetsbaarheid, in een tijd waarin de ideologie van zelfredzaamheid en eigen kracht hoogtij viert. Om zulk waardenwerk in de zorg concreet gestalte te geven, verschijnen ethische en morele reflectie als sleuteltermen in de uitwerking van het nieuwe Zorgakkoord. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website