Magazine Logo

Risico, technologie en morele emoties

Sabine Roeser

Waardenwerk

Technologische risico's roepen vaak verhitte, emotionele debatten op. Recente voorbeelden in Nederland zijn CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht en inenting tegen baarmoederhalskanker bij jonge meisjes. Vaak resulteren deze debatten in polarisaties tussen voor- en tegenstanders. De voorstanders zijn doorgaans experts die hameren op objectieve, rationele methoden. De tegenstanders zijn vaak leken, waarvan wordt gezegd dat ze emotioneel en slecht geïnformeerd zijn. In mijn onderzoek beargumenteer ik dat emoties juist een cruciale rol in debatten over risicovolle technologieën zouden moeten spelen, aangezien ze ons op belangrijke morele waarden kunnen wijzen die in een puur wetenschappelijke benadering van technologie onvoldoende aan de orde komen. In dit artikel zal ik in vogelvlucht de meest belangrijke inzichten uit mijn onderzoek de revue laten passeren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website