Magazine Logo

Wat heet (nog) ouderbegeleiding? - 'Ach, daar groeien ze wel overheen...'

Jacquelien Noordhoek

Ouderschapskennis

'Nouja, ze zijn tegenwoordig zo knap met medicijnen, ze vinden vast nog wel een keer iets'; typisch zo'n goedbedoelde reactie van een buurman als je vertelt dat je kind CF heeft. Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) vraagt vanwege de ernst, de aard en de complexiteit van de aandoening buitengewoon veel zorg van ouders. Ze moeten de diagnose verwerken; wennen aan de plaats die CF inneemt in hun dagelijks leven; ze worden grootverbruikers van zorgfaciliteiten en leren om over CF te communiceren met familie, buren, school en kennissen. Dit artikel is het resultaat van een gesprek met een groep ouders over wat zij dan tegenkomen: niet alleen onwetendheid en onzorgvuldig doonwtellen, maar ook het ajhouden van contact - ook door ouders - verschil tussen vaders en moeders in hun praatbehoefte, en de latente behoefte om ook eens aandacht te krijgpn voor zichzelf. Deze ervaringen zijn waarschijnlijk herkenbaar voor alle ouders met een chronisch ziek kind; zeker zijn ze relevant voor ouderbegeleiders en opvoedondersteuners bij het in kaart brengen van het netwerk van kwetsbare ouders! Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website