Magazine Logo

Hoe maak je een Centrum van Jeugd en Gezin?

Monique Kuunders

Ouderschapskennis

Het Programmaministerie voor Jeugd en Gezin wilde in 2011 voor alle ouders een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) hebben. Een van de opdrachten voor het CJG is het versterken van de sociale steun rondom gezinnen en het stimuleren van verbinding tussen ouders. Geen eenvoudige opdracht zo blijkt. Sommige CJG's riepen daarom de hulp in van de Family Factory, een stichting die met vrijwilligers ouderontmoetingen begeleiden. Volgens hen is de rol van procesbegeleider en ondersteuner belangrijk. Om die taak te kunnen uitvoeren zal de CJG-professional uit de rol van hulpverlener moeten stappen. In de ervaring van de Family Factory vinden ouders het prettig hun ouderschapservaringen te delen en te horen hoe het andere ouders vergaat. Dit blijkt ook uit onderzoek dat in het kader van de ontwikkeling van het CJG werd uitgevoerd. Door het delen van ervaringen vinden ouders andere ouders waar ze voor steun bij terecht kunnen. Soms is een gesprek tussen ouders al genoeg. Pas bij grotere problemen is professionele hulp nodig. Wil het CJG ouders steunen dan is het allereerst belangrijk om de betrokkenheid en steun tussen ouders te faciliteren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website