Magazine Logo

Hoe bouw je een Centrum voor Jeugd en Gezin?

Rita Jager

Ouderschapskennis

Omdat gemeenten zich bezig gingen houden met de ontwikkeling van het Centrum voor Jeugd en Gezin kwam er meer aandacht voor ouders en het ouderschap. Ouders worden niet alleen meer als inwoners benaderd, maar ook als ouders. Omdat zij verantwoordelijk zijn voor het gezond en veilig opgroeien van hun kinderen en omdat zij daarvoor steun mogen verwachten van de overheid, in deze het CJG. De gemeente Zeist concentreerde zich bij het opzetten van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) al vroeg op de rol van ouders. Vanuit dat perspectiefzijn ouders, opvoeders en jongeren dan ook zelf gevraagd naar hun ideeën over wat het CJG zou moeten zijn. Het inlooppunt, de werkwijze van de frontoffice, het instellen van het casusoverleg, de spreekuren in de wijken en de moeder- en vadergroepen in Zeist vinden hun oorsprong in deze visie. Leonoor van der Toorn, bestuurs- en beleidsadviseur gemeente Zeist, Angela Bruisten, kwartiermaker CJG Zeist en Robbert Moorman, accountmanager jeugd gemeente Zeist vertellen hoe die visie op ouderschap doorsijpelt in veel facetten van het CJG. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website