Magazine Logo

Huiselijke verwarring

Emma van Bloemen

Ouderschapskennis

Opgroeien met een ouder die psychisch ziek is De laatste tijd hoor ik regelmatig het woord parentificatie. Het wordt met goede bedoelingen gebruikt. Ik zou hierdoor meer begrip moeten krijgen voor mijzelf en mijn sociale erfenis: ik ben opgegroeid met een ouder die psychisch ziek is. Zelf heb ik de term parentificatie al lang geleden verworpen omdat het mij verwart en mijn moeder en mij weinig aanknopingspunten biedt voor een positief identiteitsbeeld. Ik dacht ook dat parentificatie een verouderde term was, maar tot mijn verrassing kom ik het de laatste tijd steeds weer tegen. In dit artikel houd ik een betoog om met ouders en kinderen op zoek te gaan naar termen die hun gezinssituatie beter beschrijven. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website