Magazine Logo

Onderzoek naar gedragsfenotypes met autisme bij zeldzame genetische syndromen

I.D.C. van Balkom, MD, PhD

WTA

Ontwikkelingen in genetisch onderzoek hebben het toenemend mogelijk gemaakt om specifieke moleculair genetische afwijkingen, geassocieerd met gedragsproblemen, intellectuele achterstand en psychiatrische stoornissen, te identificeren. Genetisch bepaalde syndromen kunnen vaak gekarakteriseerd worden door bijzondere uiterlijke kenmerken en aangeboren afwijkingen, maar voor de klinische praktijk zijn de erbij voorkomende gedrags- en cognitieve patronen tenminste zo belangrijk. De toename van genetische studies die genen en hun relevante biologische functie koppelen aan klinisch beeld en risico voor gedragsstoornissen, is van grote betekenis voor het gebied van de psychiatrische genetica. Het uiteindelijk doel op langere termijn is het ontwikkelen van effectieve klinische interventies, die genetische predisposities tot gedragsstoornissen positief kunnen beïnvloeden. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website