Magazine Logo

Literatuur - Essay - Het toneelstuk dat 'Goede Ouder’ heet

Alice van der Pas

Ouderschapskennis

In het volgende romanfragment vertelt Sheba over een bezoek bij haar moeder, kort na de dood van vader Ronald. Ze proberen aardig te zijn tegen elkaar, maar het gesprek stokt. Dan snijdt moeder een ook voor Sheba pijnlijk onderwerp aan: dat je aardiger bent tegen je kinderen met een andere volwassene in de buurt dan wanneer je met ze alleen bent. ... After a while, Mrs. Taylorput her fork down andsaid: ‘Oh dear, this isnt much fun, is it?’ Sheba began to protest, but Mrs. Taylor shook her head. No, it was a fact, she said. Even when Ronald had been alive, she had always found it harder to get along with her children when he wasnt there. It was so much easier being aparent when one was performing for another adult. Sheba was terribly shocked by this at the time. ‘You mean, ’she said to her mother, ‘you were only ever nice to me to show off to Daddy?’ But since her own daughter became a teenager, she says she had become increasingly sympathetic to the point that Mrs. Taylor was trying to make. Dealing with her daughter is never easy, but it’s pretty much impossible without the motivation of an audience. If there’s no one about to witness her patience and kindness, she finds herself too weary to tackle Polly’s sullen mystery: I sit there, ’ she says, ‘summoning up the energy to make some jolly assay at communication and then I just slump, thinking, Bugger it. Let her stew.’... (Zoe Heller, 2004, Notes on a scandal). ‘Publiek’ helpt om de lieve ouder uit te hangen, merkte mevrouw Taylor — werkt het inderdaad zo? En werkt het bij elke ouder zo — of bij sommigen juist andersom? Het heeft natuurlijk iets gênants: dat je een soort toneelstukje van goed ouderschap opvoert en dat ook het kind er intuint; anderzijds klinkt het ook heel invoelbaar. Vermoedelijk speelt het publiekeffect zelfs heel vaak op enigerlei manier een rol, en niet alleen op straat, bij de Konmar of met bezoek, maar juist tegenover de mede-ouder. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website