Magazine Logo

Van 'daar gaat ie weer naar 'zo gaat ie voortaan. Voorbeeld van een zelfontwikkeld draaiboek

Matti van Wifferen

Ouderschapskennis

Tien jaar geleden ontwikkelden ouderbegeleider Matti van Wifferen en systeemtherapeute Erica Siegers voor de Zonnehuizen Kind en Jeugd te Zeist een draaiboek voor ouders die steeds weer in hetzelfde ruzie-patroon verzeild raken met hun kind. ‘Daar gaat ie weer’, heet het daarom nog steeds. Aanvankelijk werkten zij alleen met kleine groepjes ouders, nu ook met ‘individuele’ trajecten van ouders en kind. De groepen duren maximaal 5 avonden; de individuele trajecten minimaal 3 sessies van een uur. Het draaiboek is niet geschikt voor ouders die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Daarvoor is het te ‘talig’. Het draaiboek is gebaseerd op de humanistische psychologie, met als uitgangspunt dat mensen een groot potentieel aan mogelijkheden hebben en bereid zijn dit ook aan te spreken. Een centraal idee is ‘het ontwikkelingskwadrant’ van de Duitse hoogleraar communicatiepsychologie, F. Schulz von Thun. Voor veranderingen in opvoedstijl worden soms ook gedragstherapeutische technieken gebruikt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website