Magazine Logo

Over de binnengrenzen van de integratie - Hoe kunnen vluchtelingen beter en in de Nederlandse samenleving?

Erik van den Bergh

Waardenwerk

De vluchteling bestaat net zo min als de Nederlander. Maar de vluchtelingen die hun weg naar West-Europa vinden delen wel veel ervaringen. Anders dan de meeste migranten hebben zij veelal niet bewust gekozen voor Nederland als land van aankomst. Een haastig vertrek uit een oorlogsgebied en de dreiging van geweld of vervolging bieden zelden ruimte voor gedegen voorbereiding op leven in een nieuwe samenleving. Die nieuwe wereld is dan ook in veel opzichten volstrekt onbekend. De jonge Syrische student Yazan Rajab publiceerde onlangs zijn vluchtervaringen onder de titel Nooit meer bang zijn. Over zijn aankomst op het station in Brussel schreef hij: 'Ik was onder de indruk van de omvang van dat station, maar wat me het meeste trof, was de roltrap die ik kon zien vanaf mijn zitplaats in de trein. Ik zag een bijna eindeloze stroom van geheel verschillende mensen. Blanke mensen, zwarte, bruine, rode en gele. De roltrap bracht mensen van alle mogelijke rassen en huidskleuren naar boven en dat bleek hier in dit station en in deze stad volkomen normaal te zijn. Niemand keek daarvan op. Voor mij is het een van de mooiste beelden die ik ooit gezien heb.' (De Becker, 175). Iedere vluchteling is een migrant, vaak zelfs een kennismigrant. De bagage die vluchtelingen meebrengen zit in hun hoofd en doorgaans niet of nauwelijks in hun koffers. Iedere vluchteling heeft een eigen verhaal met specifieke ervaringen en kenmerken. Aangezien vluchtelingen in veel opzichten van elkaar verschillen - naar regio van herkomst, leeftijd en taal, cultuur en religie, naar scholing en opleiding - zijn er zeer uiteenlopende routes nodig om integratie in de Nederlandse samenleving te realiseren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website