Magazine Logo

Conflictescalatie bij scheidende partners, maar blijvende ouders

Lianne van Lith en Jocelyn Weimar

Ouderschapskennis

Het aantal (echt)scheidingen in Nederland blijft groeien. Niet alleen de betrokken volwassenen en hun kinderen worden geconfronteerd met de gevolgen van de strijd die een (echt) scheiding over het algemeen in meer of mindere mate met zich meebrengt, maar ook professionals moeten hiermee dealen. Het percentage echtscheidingen in Nederland is sinds 1950 van 3,0 echtscheidingen per 1000 gehuwden gegroeid naar 10,4 echtscheidingen per 1000 gehuwden. Het totale echtscheidings-percentage lag in 2014 op 40,1% waarbij de gemiddelde duur van het huwelijk 14,8 jaar bedroeg. Het aantal geregistreerde partnerschappen dat werd ontbonden in 2014 was 16%. In de loop der jaren is naast het aantal (echt)scheidingen het aantal huwelijksjaren voordat men gaat scheiden toegenomen. Hierbij neemt de gemiddelde leeftijd van de scheidende partners sinds 1950 gestaag toe. Kwam in 1950 de gemiddelde leeftijd van een scheidende partner uit op 37 jaar in 2014 was de gemiddelde leeftijd van de scheidende vrouw 43,5 jaar en van de scheidende man 46,7 jaar. (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek) Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website