Magazine Logo

De ervaringsdeskundige als professional in uw organisatie

Jos Dröes

Participatie

Deze door Medilex georganiseerde studiedag over de ervaringsdeskundige als professional trok een volle zaal, naar schatting tegen de 150 deelnemers. Het Spoorwegmuseum biedt voor zoiets een animerende en stijlvolle ambiance. Het programma beloofde een overzicht van de stand van zaken op niveau. Roxanne Vernimmen, psychiater en bestuursvoorzitter van Altrecht opende als dagvoorzitter met de constatering dat de grote belangstelling voor deze studiedag aanduidt 'dat het ergens over gaat'. Vervolgens vertelde ze hoe zij persoonlijk rehabilitatie en recovery ontdekte. Na haar opleiding tot psychiater werkte zij enige tijd in de langdurige zorg. Daar ontmoette zij geregeld mensen die wensen hadden waarvan je als psychiater zou denken: 'oeps, kan dat wel?' Zoals bij een zichzelf beschadigende vrouw die graag op zichzelf wilde gaan wonen. Zij bleek eigenlijk maar één echte hindernis te hebben. Wanneer zij thuis geregeld zou gaan snijden zou ze ook geregeld naar de EHBO moeten. Zij verwachtte dat de EHBO haar na tijd enige wegens frequente automutilatie weer zou insturen naar de GGZ. Gelukkig was er iemand met ervaringskennis in de buurt die een oplossing wist waardoor het snijden minder vaak nodig was. Een vrieskist met ijsblokjes. Ijsblokjes in je hand nemen doet ook pijn maar leidt niet tot EHBO-bezoek. Kortom: wanneer je mensen helpt om hun eigen hersteldoelen te bereiken zie je soms ongelofelijke en inspirerende dingen. Volgens Roxanne Vernimmen worden er in de psychiatrie momenteel geen grote doorbraken verwacht op het gebied van medicatie. Bezuinigingen maken tegelijkertijd dat het in de zorg anders en slimmer moet. Deze constellatie biedt kansen. Herstelondersteunende zorg wordt momenteel gezien als een goede innovatie. Ervaringsdeskundigen zijn daarin belangrijk als professionals met specifieke kennis, als rolmodel in het kader van empowerment en als tegenwicht tegen stigma. Psychiatrische patiënten zijn nog steeds de meest gediscrimineerde groep ter wereld. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website