Magazine Logo

Stressreductie opent de weg naar ouder-power

Jolant van den Haspel

Ouderschapskennis

Iedere ouder heeft in principe een ouder-power instinct: een van nature aanwezig verantwoordelijkheidsgevoel voor het bieden van voeding en veiligheid aan zijn kind en het vertrouwen in hun ontwikkelingspotenties. Het hormoon oxytocine speelt hierbij een belangrijke rol. De grootste vijand van ouder-power is extreme stress, waardoor deze power tijdelijk blokkeert en waardoor ook het vertrouwen van de ouder in zichzelf en het 'goede ouder'-gevoel vermindert. Een vervelende situatie voor zowel ouder als kind. Vooral de fysiologische stressreacties, met onder andere de vorming van het stresshormoon cor-tisol als antagonist van oxytocine, spelen een belangrijke rol bij de verminderde uiting van de instinctmatige ouder-power. Het aanleren van een methode om zelf het fysiologische stressniveau te verlagen, begeleiding bij de wederopbouw van het zelfvertrouwen, hervinden van het 'goede ouder'-gevoel en het hernemen van de verantwoordelijkheid in de ouder-kindrelatie kunnen ouders ondersteunen bij het aansluiten op hun ouder-power instinct. Een prettige situatie voor zowel ouder als kind. Dit artikel beschrijft de inhoud en theoretisch onderbouwing van een stressreducerende methode om ouders van kinderen met gedragsproblemen te begeleiden bij het hervinden van hun ouder-power. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website