Magazine Logo

Literatuur - Essay - Diagnostiek van ouderfunctioneren

Merian Boumeester

Ouderschapskennis

Promotieonderzoek Vrije Universiteit van Amsterdam. Toen ik in 2001 begon met onderzoek naar de effectiviteit van opvoedondersteuning, werd ik geconfronteerd met een probleem dat ook tien jaar later nog op oplossing wacht: hoe het functioneren van ouders meetbaar te maken. Een betrouwbare vragenlijst die helpt vaststellen wat ouders doen, èn hoe zij dat zelf ervaren, is ook met een lantaarntje niet te vinden, terwijl dergelijk instrumentarium niet alleen snel na de geboorte relevant is - bijvoorbeeld als voormeting in een onderzoek - maar ook in een diagnostische setting. Ik was dan ook blij verrast toen ik dit voorjaar las dat Jan van der Maas ging promoveren op een Taxatielijst voor Ouderfunc-tioneren (TvO), en enthousiast begon ik zijn proefschrift te bestuderen. Zijn lijst is bedoeld om hulpverleners in de jeugdzorg te helpen om een overzicht te krijgen van de sterke en minder sterke kanten van ouderlijk handelen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website